fbpx

Школа за чужди езици във Враца

Търся добър учител по чужд език или школа за чужди езици в Враца

Школа за чужди езици във Враца. Развиваме се онлайн и вече се преподават няколко чужди езика като Английски, Немски, Испански и Руски език.

Вижте нашите годишни програми и ценови предложения.

Даваме безплатна консултация и тест за определяне на нивото. Подходящо е както за възрастни така и за деца и ученици. Много сме гъвкави. Преподаваме на групи и индивидуално, изцяло онлайн.

Лайф хак: 7 начина да запомните нови думи с школа за чужди езици във Враца

Школа за чужди езици във Враца
Школа за чужди езици във Враца


Натъпкването не е единственият начин да подобрите речника си. Можете да научите чужди думи по-бързо и лесно с няколко съвета.

Метод на картите

Старият добър начин направи възможно обогатяването на личния речник за повече от едно поколение ученици. Въпросът е прост: от едната страна на бележката е написана чужда дума, от другата – нейният превод. Можете да си купите готови карти и редовно да ги разглеждате или да ги правите сами и да ги разпространявате из целия апартамент: думата, която виждате, ще се съхранява в паметта ви всеки път. И можете също така да подпишете всички предмети в къщата по този начин. За тези, които чуят ударението върху първата дума във фразата „добрият стар начин“, има модерна услуга Anki: тя комбинира система от виртуални карти с техниката на раздалечено повторение.

Техника на повторенията

Ефективна техника за запаметяване на всяка информация, ако повторенията са редовни и интервалът между тях непрекъснато се увеличава. Учените все още не са решили колко важни са точните дължини на пролуките за ефективното обучение на думи. Някой казва за алгоритъма „веднага – след 10 минути – след час – през ден – след седмица“

. Пионерът в практическото приложение на тази техника препоръчва следните интервали: 5 секунди, 25 секунди, 2 минути, 10 минути, 1:00, 5:00, 1 ден, 5 дни, 25 дни, 4 месеца и 2 години. Във всеки случай може да се направи едно заключение: думите, които са научени вчера, са много по-важни от думите, научени днес.

Синестезия (мнемонични техники)

Синестезията е способността да се съчетават усещания: „чувам“ цветове, „виждам“ емоции, усещам „вкуса“ на звуците. Срещнахте ли нова дума? Затворете очи и си представете как изглежда – неговият цвят, размер, какво е усещането и насладата. Колкото повече сетивни органи участват в запаметяването, толкова по-лесен ще бъде процесът и по-дълъг резултат.

Журналистът Джошуа Фоър използва тази и други мнемонични техники през цялата година, за да се подготви за шампионата на САЩ в паметта. В книгата си „Айнщайн ходи по Луната“ той описва начини за трениране на паметта си, които му позволяват да побеждава.

Избягвайте антоними.


Запомнянето на противоположни думи може да ви помогне да научите повече думи, но взаимните асоциации могат да ви попречат. Опитът да запазите едновременно английските диалекти „постоянно“
и „временно“ може лесно да се обърка. По-добре е първо да изучите думата и едва след това да преминете към антонимите. Сега се опитайте да не мислите за жегата, когато превеждате думата „студено“.

Лексикални връзки.


Лингвистът Майкъл Луис съветва да не се изучават отделни думи, а лексикални фрагменти. Защо трябва да знаете колко „улица“ би била на английски, ако не можете да използвате фразата „на улицата“, „надолу по улицата“ или „извън улицата“ в разговор на живо? Ежедневната комуникация се състои от предполагаемите фрази: „приятно ми е да се запознаем“,
„закъснявам с половин час“.

С основни изказвания няма да скочите направо до нивото на „бог“ в познаването на чужд език, но винаги ще имате арсенал, готов за обикновен разговор. А монологът „Всеки ден ходя на училище“ със сигурност трябва да се преподава не на първо място (нека въпросът за неговата значимост остане на съвестта на авторите на съветските учебници).

Първо се нуждаете от думи, които използвате най-често – например „например“.

Изберете школа за чужди езици във Враца

Измислете остроумни фрази и абсурдни истории, базирани на асоциации, или просто ги нарисувайте – на хартия или в главата си. Колкото по-ексцентрична е логическата връзка, толкова по-забавно ще бъде за мозъка да се справя с нов речник. Как изглежда английската дума puddle?

На „пудел“ – и сега, против собствената си воля, си представяте на улицата куче от омразна порода, мокро след разходка. И така, той ви носи цялата тази мръсотия у дома. Поздравления, тази дума ще остане завинаги в паметта ви.

В крайна сметка най-трудната дума ще бъде запомнена незабавно, ако има успешен пикантен анекдот за нея. Автор на книги за развитието на паметта и два пъти рекордьорът на Книгата на рекордите на Гинес за запаметяване на чужди думи, съветва да излезе с ярки и неприлични асоциации за нови термини. Печеливша.

Спете редовно

Лягайте – както при всяка неразбираема ситуация, така и след прилагане на горните техники. По време на сън натрупаната през деня информация се прехвърля от краткосрочната памет в дългосрочната памет. Няма нужда да се напрягате, просто прегледайте списъка с нови думи и заспивайте спокойно. Тази информация ще бъде най-свежата за мозъка и тя ще бъде ангажирана с обработката й веднага щом затворите очи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *